Τo Βρυσάκι, ένα από τα παλιά σπίτια της ιστορικής συνοικίας της Πλάκας, για τη δεύτερη δεκαετία του, σχεδιάζει τον μετασχηματισμό του σε ένα Ζωντανό Μουσείο Πλάκας, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει σαν βέρος Αθηναίος και να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής πολιτιστικής εμπειρίας, κάθε μέρα διαφορετικής. Ορμόμενοι από την ιστορικότητα του χώρου, αναζητούμε τα κομμάτια που λείπουν για να συνθέσουμε και να αφηγηθούμε την ιστορία του Βρυσακίου και της χαμένης του γειτονιάς.

 

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο «Ζωντανό Μουσείο Πλάκας» μέσα από την ανάδειξη των σημείων συνάντησης παλιού και νέου. Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ένα αφηγηματικό περιβάλλον που θα επιτρέπει τη συνδιαμόρφωση της ιστορίας αυτού του χαρακτηριστικού και αγαπημένου Αθηναϊκού σπιτιού, καθώς και της ευρύτερης Πλακιώτικης συνοικίας. 

 

Επιδιώκουμε να συνομιλήσουμε με Πλακιώτες, είτε μέσα από την μελέτη ιστορικών πηγών, είτε μέσα από συνεντεύξεις και συμμετοχικές δημιουργικές ενέργειες, ώστε να συλλέξουμε τις μαρτυρίες τους και να τις μοιραστούμε με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε μηχανισμούς συλλογής ιστοριών και εντυπώσεων των επισκεπτών από τις σημερινές τους εμπειρίες στην Πλάκα. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε βιωματικές εμπειρίες οι οποίες θα είναι ικανές να εμπλέξουν όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά το κοινό με την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Το πρόγραμμα των βιωματικών εμπειριών που ετοιμάζουμε ονομάζεται «Ζήσε σαν βέρος Αθηναίος» και αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών (Ελλήνων και τουριστών) στην τοπική κουλτούρα και στην καθημερινή Πλακιώτικη ζωή. Οι πλακιώτικες εμπειρίες του προγράμματος θα απευθύνονται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών και ενδιαφερόντων. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:

 

-Μαθήματα παρασκευής παραδοσιακών ελληνικών γλυκισμάτων αλλα και των μυστικών του ελληνικού καφέ.

-Γνωριμία με τα παραδοσιακά υπαίθρια παιχνίδια, στο χώρο της αυλής, όπως πεντόβολα, κουτσό, μήλα, τυφλόμυγα, καραμάνα, σχοινάκι. 

-Μαθήματα κεντήματος με έμπνευση μοτίβα και λεπτομέρειες από την Αθηναϊκή λαϊκή τέχνη.

-Συναντήσεις φιλοσοφίας για τους επισκέπτες της σύγχρονης Αθήνας σε απλή γλώσσα για θεωρίες και κλασικά φιλοσοφικά θέματα. 

-Μαθήματα αρτοποιείας και όλων των μυστικών για παραδοσιακά κουλουράκια και  αρτοποιημάτα. 

-Ρεμπέτικες βραδιές γεμάτες τραγούδια των  Τσιτσάνη και Βαμβακάρη και ,φυσικά, κρασί. 

-Μαθήματα παραδοσιακών χορών χορών από την Αθήνα αλλά και όλη την Ελλάδα. 

 

Για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, χρειαζόμαστε συνεργάτες που να πιστεύουν στο όραμα μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε αρωγοί της προσπάθειάς μας αυτής, ώστε μαζί να ανακαλύψουμε και να φέρουμε στο φως τις χαμένες γειτονιές της Ιστορικής Αθήνας.

Μαζί μπορούμε να δράσουμε καταλυτικά για τη συμμετοχή των Αθηναίων στην ιστορική αφήγηση της πόλης τους, την εκπαίδευση του κοινού, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιστορικού Κέντρου αλλά και την ενεργοποίηση του πολιτιστικού τουρισμού της Αθήνας.