Δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, παρά μόνο από εμάς τους ίδιους.  Όπου «εμείς» η κοινότητα των ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα, που συνεννοούνται με ένα βλέμμα. Που, χωρίς να το ορίσουν, ξέρουν τι εννοούν όταν λένε «καλό» ή «κακό», «απαραίτητο» ή «περιττό».

Στοχεύουμε να:

  • χτίσουμε ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα σε κοινό, καλλιτέχνες, συνεργάτες,   ιδρύματα και φορείς, επιχειρήσεις, media και την κοινότητα
  • ενθαρρύνουμε την καλλιτεχνική δημιουργία, τη δράση και την εκπαίδευση
  • προσφέρουμε πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα τέχνης και δράσης στο κοινό
  • επεκτείνουμε τη δραστηριότητα μας σε όλους τους τομείς δημιουργίας, δράσης και εκπαίδευσης και σε όλα τα πιθανά ή και απίθανα κοινά
  • υποστηρίξουμε την τοπική ταυτότητα μέσω της τέχνης και της επιστήμη
  • προωθήσουμε την ελληνική καλλιτεχνική δραστηριότητα εντός και εκτός συνόρων
  • αγκαλιάσουμε μέσω της τέχνης όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Η ΔΡΑΣΗ της κοινότητας του Athens Fringe έρχεται να καλύψει βασικές ανάγκες για το ευρύ κοινό της πόλης μας και να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε ευπαθείς ομάδες της Αθήνας που μας χρειάζονται. Τα μέλη της κοινότητας  ενώνονται και συνεισφέρουν σε ειδικά projects  ειδικά διαμορφωμένα για τη συμμετοχή και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ευπαθών ομάδων.  Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των ενεργειών αυτών που προτείνονται:

Αντάμα-Generation Mix

Το πρόγραμμα “Αντάμα” θέτει ως στόχο να φέρει κοντά τις νεότερες γενεές με ηλικιωμένους ανθρώπους, προωθώντας έτσι τη δημιουργία συνέχειας και επικοινωνίας των ηλικιωμένων με νεότερα δημιουργικά άτομα που έχουν να προσφέρουν μια διαφορετική νότα και ματιά στα σημερινά δεδομένα.

Καλλιτέχνες της κοινότητας του Athens Fringe της Εταιρείας Πολιτισμού Σύνθεση, διοργανώνουν μικρές καλλιτεχνικές και παράλληλα διαδραστικές, παραστάσεις, ειδικά διαμορφωμένες για ηλικιωμένα άτομα, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ηθοποιοί και χορευτές, υπό τον συντονισμό και καθοδήγηση επιστημόνων και ειδικών εμψυχωτών, δίνουν νέα πνοή σε παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και μέσα από σκετσάκια, παιχνίδια διαδραστικού χαρακτήρα, προβολές, μουσική και χορευτικές σκηνές, καταργούν (έστω για λίγο) την κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων. Γέλια, φωνές και χαρά γεμίζουν τις αίθουσες των Μονάδων και το ασπρόμαυρο παίρνει χρώμα! Η ομάδα έκλεισε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, έχοντας επισκεφτεί πολλά γηροκομεία της Αττικής που δεν έχουν τους πόρους για ψυχαγωγία.

Gifted food

Κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε καλή κατάσταση καταλήγουν άδοξα στα σκουπίδια: εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης πετούν τα φαγητά που δεν μπορούν να ξανασερβίρουν, ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιστρέφουν στους προμηθευτές τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία λήξης πλησιάζει και δεν μπορούν να πουληθούν. H κοινότητα του Fringe παρεμβαίνει στην εξίσωση αυτή, και οργανώνει τη δράση συγκέντρωσης και προσφοράς του φαγητού αυτού, μέσα από το πρόγραμμα Gifted Food. Σε συνεργασία με γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, συλλέγουμε τρόφιμα, μαγειρεύουμε και βγάζουμε τα καλύτερα σερβίτσια μας, τα λευκά μας τραπεζομάντηλα και τα καλά μας μαχαιροπίρουνα για να κάνουμε το τραπέζι σε 300 οικογένειες αστέγων στο πιο όμορφο, ζεστό και φιλόξενο σπίτι της Πλάκας, το Βρυσάκι.

Art ER

Δημιουργούμε “θαλάμους εντατικής τέχνης” για την αντιμετώπιση κάθε λογής προβλημάτων. Παρουσιάζουμε παραστάσεις και προσφέρουμε καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια σε νοσοκομεία της Αθήνας, σε παιδικές και ψυχιατρικές κλινικές με στόχο την ψυχική και την φυσική ανάκαμψη των ασθενών.

 

Prison Break

Αποσπάσματα από τα κλασσικά έργα του διεθνούς θεατρικού, χορευτικού και μουσικού ρεπερτορίου παρουσιάζονται από τις καλλιτεχνικές ομάδες της κοινότητας του Athens Fringe σε φυλακές ανδρών και γυναικών. Στο τέλος των παραστάσεων θεατές και δημιουργοί συζητούν για έννοιες, σκέψεις, απόψεις και αρχές που εμπεριέχονται στα έργα και αναλύουν διαχρονικά, πολιτικά, ηθικά ζητήματα.

 

Glee

Ειδικά μαθήματα κίνησης, θεατρικού παιχνιδιού, μουσικής και εικαστικών τεχνών για ιδιαίτερους μαθητές. Τα δημιουργικά εργαστήρια θα οδηγήσουν σε παραστάσεις σε θεατρικούς χώρους στην Αθήνα με την συμμετοχή των μαθητών και επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων της κοινότητας του Athens Fringe Network.

 

 

 

Cultural Mix

Ειδικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας για τους μετανάστες που ζουν και συνεργάζονται στην Αθήνα στα πλαίσια της Αλληλεγγύης.

Χορός, μουσική και γλυκά για όλους!

Οι ομάδες της κοινότητας μοιράζουν, χαρά, ψυχαγωγία και γλυκές γεύσεις σε όλους τους περαστικούς της πόλης μας σε μια προσπάθεια παρέμβασης και βελτίωσης των απλών καθημερινών στιγμών των Αθηναίων. Οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης συ-νενόνται μεταξύ τους και “καταλαμβάνουν” δημόσιους γνωστούς κεντρικούς και μη χώρους της πόλης μοιράζοντας σοκολάτες, καραμέλες, χυμούς, ζαχαρωτά κ.α μετά μουσικής, χορού, μεγάλων χαμόγελων και ευχών προς όλους.