Το πρόγραμμα, ως γνήσιο τέκνο της ανάγκης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 βασισμένο σε μια ιδέα: τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, με την εθελοντική προσφορά μαθημάτων, ανοιχτά προς το κοινό.

Η Αλληλεγγύη είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης που οργανώνει η κοινότητα του Athens Fringe Network και το Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Σε πρώτη φάση, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αριθμού τμημάτων εθελοντικής διδασκαλίας σε εβδομαδιαία βάση. Τα μαθήματα αφορούν σε πολλές θεματικές ενότητες και αποσκοπούν στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την προσφορά.

 

 

 

 

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει:

 •  Επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων και απόκτηση δεξιοτήτων
 •  Σύσφιξη των σχέσεων και βελτίωση της καθημερινότητας της κοινότητας
 •  Δημιουργία νοήματος δια της συμμετοχής σε ένα σημαντικό σκοπό
 •  Προσφορά ευκαιριών ζωής σε ευπαθείς ομάδες
 •  Υλικά και άυλα αντισταθμιστικά οφέλη για όλους

Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος; Το πρόγραμμα ξεκινάει κάθε Σεπτέμβριο, μήνα που σηματοδοτεί την αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου, και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Η δομή του διαρθρώνεται σε τρεις αυτόνομους τριμηνιαίους κύκλους.

Ποια μαθήματα διδάσκονται; Το πρόγραμμα κάθε κύκλου της Αλληλεγγύης διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά μαθημάτων από τους εθελοντές διδάσκοντες. Κάθε μέλος είναι ελεύθερο να προτείνει και να υποστηρίξει μαθήματα από διάφορες ειδικότητες. Οι βασικοί θεματικοί άξονες της δράσης «Αλληλεγγύη» είναι:

 •   Μαθήματα Εκμάθησης Γλώσσας
 •   Μαθήματα Εκμάθησης Τεχνών
 •   Μαθήματα Σχολικά/ Πανεπιστημιακά
 •   Μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης
 •   Μαθήματα Γενικού Ενδιαφέροντος

Ποιο είναι το πρόγραμμα των διδασκόμενων μαθημάτων στον Β’ κύκλο του 2022-2023;

1. Μαθήματα Γαλλικών
(διδάσκουσα: Νόνη Εξαδάκτυλου)
κάθε Τρίτη, 17:00-18:30
και 18:30-20:00
τηλ: 6976659027

2. Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής: Γράφω για να μην σκάσω
(διδάσκουσα: Νίνα Μίντζηρα)
Κάθε Πέμπτη, 18:00-20:00
email: nmintzira@yahoo.gr

3. Συναισθηματική νοημοσύνη
(διδάσκον: Θάνος Ρασσιάς)
Κάθε Πέμπτη, 18:00-20:00
email: thanrass@gmail.com

4. Μαθήματα Αραβικών
(διδάσκον: Διονύσης Σγούρος)
Κάθε Δευτέρα, 16:00-17:30  για αρχάριους (Α1)
και 17:30-19:00 για προχωρημένους (Α2)
τηλ: 6940471591

5. Μαθήματα Υποκριτικής και Ιστορίας Θεάτρου
(διδάσκων: Θοδωρής Φραγκούλης)
κάθε Τετάρτη, 17:00-20:00
email: thodoris.fragoulis@gmail.com

Πώς μπορώ να συμμετάσχω ως διδάσκων; Αν θεωρείτε ότι διαθέτετε την απαραίτητη εμπειρία για να προσφέρετε στο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» με τη διδασκαλία κάποιου μαθήματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ. Οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να προτείνουν επιπλέον θεματικές ενότητες και μαθήματα.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω σε κάθε κύκλο; Πριν την έναρξη κάθε κύκλου ανακοινώνεται το πρόγραμμα μαθημάτων καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των διδασκόντων. Κάθε ενδιαφερόμενος παροτρύνεται να επικοινωνεί με τον διδάσκοντα μέσω του αναρτημένου email ή τηλεφώνου και να δηλώνει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του.  Λόγω περιορισμένων θέσεων στα τμήματα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Πού μπορώ να ενημερώνομαι για νέα & ανακοινώσεις για την περίοδο δήλωσης συμμετοχών και μαθημάτων κάθε κύκλου του προγράμματος; Μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας ανά μήνα ή να παρακολουθείτε το ημερολόγιο εκδηλώσεων του χώρου.

Ποιο το κόστος συμμετοχής στα μαθήματα;  Τα μαθήματα της Αλληλεγγύης είναι δωρεάν.

Σε ποιο χώρο πραγματοποιούνται τα μαθήματα; Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης & Δράσης. Για περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο, παρακαλούμε μεταβείτε εδώ.

Με ποιους τρόπους μπορώ να συνεισφέρω στην κοινότητα; Με τη βοήθεια του δικτύου μας και με κέντρο συντονισμού το Βρυσάκι φέρνουμε σε επαφή τους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς τον συνάνθρωπο και προς την κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να συνεισφέρει είναι:

 • Ανταλλαγή χρόνου ανάμεσα στα μέλη, μέσω διδασκαλίας, προσφοράς υπηρεσιών ή συμμετοχής σε δράσεις
 • Συνεισφορά των μελών για την υλοποίηση projects οργανωμένα από τη Σύνθεση, το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι
 • Δυνατότητα εισήγησης και οργάνωσης projects από τα μέλη με υποστήριξη & συντονισμό από τη Σύνθεση, το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι